luni, 18 martie 2013

Hidroizolatii terase - Renovarea terasei cu membrane termosudabile - etape de executie

Refacere terasei vechi cu membrane termosudabile.

In primul rand, se verifica pantele și se controlează dacă suprafața este curata, fără asperități mai mari de 2 mm și denivelări mai mari de 5 mm.
Se va verifica dacă suportul este sănătos, întărit și uscat (umiditate max.4%).
Se va verifica dacă sunt fixate conductele de scurgere, elementele de străpungere, dacă sunt executate bordurile‚ aticele, lăcașurile rosturilor, tubulatura de ventilație.

In cazul în care se fac corecturi cu şapă din mortar de ciment, aceasta trebuie sa fie din mortar M 100 curat (fără var) și aderenta la suport. Aceleași operații se repeta pentru zonele verticale ale aticelor și a scafelor de racordare cu suprafața orizontala.
In cazul în care trebuie decapata izolația veche, aceasta se executa cu scule speciale, urmărind eliminarea zonelor cu bășici și fisuri datorate îmbătrînirii izolației vechi.
Materialele folosite pentru reparații locale, cât și cele în strat continuu sunt membrane termosudabile pe baza de bitum modificat, armate cu fibra de sticla sau poliester - conform ofertei acceptate de beneficiar si agrementelor aferente elaborate de laboratoare atestate.
Stratul final al hidroizolației este autoprotejat la razele UV cu granule de ardezie.
Scule și dispozitive folosite:
  • maturi;
  • razuri - pentru decaparea zonelor degradate;
  • perie pentru amorsaj;
  • arzătoare cu flacără alimentate de la butelii cu gaze prin intermediul furtunelor si a ceasurilor regulatoare de presiune;
  • cuțite speciale pentru tăiat membranele hidroizolatoare;
  • mistrii pentru presarea membranelor.
Lucrarile care se executa pentru refacerea hidroizolatiei sunt urmatoarele:
  • decaparea suprafețelor degradate;
  • uniformizarea suprafeței prin topirea bitumului din stratul superior;
  • amorsarea suprafețelor;
  • reparatii locale cu membrane lipite prin sudura la cald;
  • lipire strat continu cu membrane ardezie pe suprafețe orizontale și verticale pe atice;
  • etansarea hidroizolatiei la gurile de scurgere din terasa.
La preluarea materialelor se controlează ca acestea sa fie în ambalajul original și sa aibă certificat de calitate care sa ateste calitatea și încadrarea în termenul de garanție.
Materialele hidroizolatoare în suluri se vor pregăti pentru punerea în opera după cum urmează:
  • se deruleaza sulurile pe terasa;
  • se lasa sa se relaxeze foliile;
  • se croiesc la dimensiunile necesare prin taiere;
  • se probează la poziție.
Nu se admit la execuție materiale hidroizolatoare deteriorate sau cu alte defecte!!!
Pregătirea suprafeței suport
Suprafața suport se curata de materiale sau elemente străine procesului de lucrări și se matura pentru a obține un suport curat, fără praf, urme de grăsimi sau uleiuri, bavuri.
Se urmărește realizarea unei suprafețe cat mai plane și uniforme, astfel încât lipirea membranelor prin topirea bitumului din compoziție sa se facă cat mai etanș, fără goluri de aer.

Execuție amorsaj
Stratul de amorsa din soluție bituminoasa, aplicabil la rece, cu peria în strat uniform, continuu, fără aglomerări de material sau zone neacoperite. Uscarea se realizează în câteva ore (min. 2 ore), în funcție de temperatura mediului ambiant, obținîndu-se o suprafață continua, uniform colorata, fără fisuri, aderenta la stratul suport, fără bășici, exfolieri, neregularități.

Hidroizolația propriu-zisa este alcătuită din membrane pe baza de bitum modificat, armate cu fibra de sticla sau poliester, care se aplica prin termosudare, în aderenta totala - cu ajutorul arzătorului cu flacară.

Se urmărește lipirea rulourilor în sensul pantei pentru a nu da posibilitatea infiltrării apei pe la suprapuneri.
  • In cazul în care structura adoptata pentru refacerea hidroizolației este compusa din doua straturi, se va urmări decalarea suprapunerilor dintre rînduri și țeserea suprapunerilor din același strat,
  • Aplicarea hidroizolației pe suprafețele verticale se face in același mod, dupa măsurarea si tăierea membranei la dimensiunea impusa de înălțimea aticelor și a zonei de suprapunere peste stratul orizontal.
  • Se verifica continuitatea, fără alunecări, dezlipiri, bășici, cu suprapuneri sigilate conform datelor prezente si agrementului teh~ic eliberat pentru materialele folosite.
  • Etansarea hidroizolației la gurile de scurgere si alte elemente de străpungere (def1ectoare, etc) se realizează conform detaliilor din Normativ și a dosarelor tehnice atașate Agrementelor tehnice.
  • Terasele sunt necirculabile, deci ultimul strat de hidroizolație este format din membrana autoprotejata la razele ultraviolete cu granule de ardezie.

4 comentarii:

  1. am o suprafata de 45mp pe terasa blocului,(am infiltrati pe tavan)cam cat mar costa servicile dumnevoastra pentru montarea unei soluti hidroizolante

    RăspundețiȘtergere
  2. Ștefan Nicolcioiu26 martie 2014 la 21:35

    buna ziua, suntem o asociație de proprietari si dorim sa refacem terasa blocului. cât ne costa si cât ar dura lucrarea pentru 350 mp?

    RăspundețiȘtergere
  3. Hidroizolații terase26 martie 2014 la 21:42

    Buna ziua, Prețul pentru lucrările de hidroizolatii variază intre 8 si 13 Eur/mp pentru terasele de bloc. Termen de executie 6-8 zile. Va rugam sa ne comunicati o adresa de email și un număr de telefon pentru a va transmite oferta detaliata.

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna ziua,
    As dori sa imi refac izolatia pe terasa si m-ar interesa un pret.va informez ca infiltraziile mi-au distrus apartamentul si as dori sa va cer părerea pentru cea mai buna soluție de izolare.mentionez ca ultima izolatie realizata a fost facuta acum 7 ani.va rog sa ma contactati pe adresa de email pascu.mihaela@gmail.com.va multumesc!

    RăspundețiȘtergere